MIRŐL SZÓL A RECEPT-TÚRA...
Természet, vagy emberi természet? Egy és ugyanaz, vagy két különböző fogalom? Miért használjuk rá ugyanazt a szót? És mi köze van a természetnek receptekhez, vagy túrákhoz?
Mit tudtak nagyszüleink és eleink az „egész-séges” életről, a növények gyógyhatásairól, a természetről?
Régen, a hétköznapi élet szertartásaiban megjelent ez a tudás, amit azóta elfelejtettünk. Vagy talán már nem fontos számunkra, hogy mit és hogyan eszünk, hogy egészségesek vagyunk-e, és hogy a világ is egészséges marad-e gyermekeinknek?
A könyv célja, hogy az élet egy-egy területét összekapcsolva kalandozásra hívjon:
- egy finom és egészséges étel elkészítésére;
- egy zöldség vagy gyümölcs jótékony hatásainak megismerésére;
- különböző túraötletek, új kirándulási célpontok felfedezésére;
- egy szép fénykép megtekintésére, amely gondolatokat ébreszt;
- vagy rövid üzenetek elolvasására, amelyek megérintenek.
Használd bármelyik módon a Recept-túrát: tavasszal-ősszel, vagy télen-nyáron, új és izgalmas ösvények találkozhatnak Benned az olvasás során, amelynek kapcsán láthatsz, ízlelhetsz, kikapcsolódhatsz, meditálhatsz – vagy mindezeket egyszerre.
Minden fejezet (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél) az alábbi alkotóelemekből épül fel több rétegben:
TAVASZ
A magyar nyelvet számos külföldi nyelvész is kutatja, akik rendkívül egységesnek, harmonikusnak, kifejezőnek és logikusnak találják nyelvünket. Receptnek mondjuk a különböző alapanyagokból, hozzávalókból összeállított ételek és italok leírását, amivel testünket tápláljuk nap, mint nap, hogy elegendő energiát gyűjtsünk feladataink megoldásához. Ugyanakkor az orvos is receptet ír fel, ha szeretne meggyógyítani bennünket, amely gyógyszer szintén több alkotóelemből áll. Viszont annak, aki egészségesen táplálkozik, általában nincs szüksége orvosi receptekre.
Nagyanyáink receptjei gyógy-főzetnek számíthattak, amelyek tartalmazták az erdőben, mezőkön talált fűszernövényeket, gyógynövényeket.
NYÁR
Azt mondták régen, hogy az Isten fűben-fában elrejtette az orvosságot.
A hagyományos nemzeti konyhák sok zöldfűszert használtak, amelyek kiegészítették és ízletessé tették az ételeket, italokat.
A nyári receptek bevezetéseként a zöldfűszereket mutatom be, azok élettani hatásait, illetve felhasználási területeit.
Általában igazak a következő állítások a fűszernövényekre:
- frissen szedve jobban kifejtik gyógyító hatásukat, és aromásabbak;
- szárított formájukat ujjaink között morzsolva tegyük az ételbe, hogy ízanyagukat jobban kiadják;
- a főzés vége felé használjuk, hogy az étel ne keseredjen meg tőle, bár vannak olyan fűszerek, amit a főzés elején is használhatunk.
ŐSZ
Ősszel beérnek a növények magvai, amiből értékes olajokat sajtolhatunk.
Az őszi gyümölcsök és zöldségek mellett ebben a fejezetben az olajok élettani hatásait mutatom be.
A természet tárháza annyira gazdag, hogy az év szinte minden időszakában munkát biztosít azok részére, akik a mezőgazdaságból élnek. Minden idényben beérik valami, aminek a gyökerét, a szárát, levelét, gyümölcsét, vagy magját lehet hasznosítani, feldolgozni és esetleg eltenni télire, hogy akkor is élvezhessük az ízeket, illetve hogy a vitaminok forrását egész évre biztosíthassuk önmagunk és családunk számára.
TÉL
A kellemes és változatos, ízlés szerint elkészített teák hosszú téli esték test- és lélekmelegítői… A következő és egyben utolsó fejezetben a különféle teák és azok élettani hatásai kerülnek felsorolásra a teljesség igénye nélkül, hiszen nem csak teákat, de teakeverékeket is készíthetünk megszámlálhatatlan mennyiségben.
A régi időkben Magyarországon teát általában akkor ittak az emberek, ha betegek voltak. Számos országban azonban már évezredes szokásokkal rendelkezik a teafogyasztás, mint pl. Ázsia országaiban, ahol megelőzés-képpen is fogyasztanak kellemes gyógyfőzeteket.
Ezt a könyvet fellapozhatod, ha szükséged lesz egy finom ételre, egy nyugodt pillanatra, amikor elmerülhetsz egy gondolatban, elmélyedhetsz egy szép fotóban, vagy épp elképzelheted, hogy milyen ízű lenne az egyik tavaszi reggeli recept…